O.T/övrigt

Ny "innediagnos"?

2018-10-02 21:47 #0 av: Lona

Jag har behandlats inom psykiatrin i många år och har träffat en hel del "medpatienter", både inom sluten- och öppenvården.

De senaste åren tycker jag att antalet bipolära har ökat drastiskt, det är otroligt många av de jag pratar med som fått diagnosen.

Har antalet bipolära ökat? Eller har man blivit duktigare på att sätta rätt diagnos? Eller är det helt enkelt en form av "innediagnos" som man sätter på patienter som tidigare räknades som deprimerade och med ångestproblematik?

(Själv hamnar jag där någonstans, efter 30 år har jag plötsligt "blivit" bipolär vilket ingen någonsin tagit upp tidigare. Kan säkert stämma, men man blir ju lite fundersam.)

"Glass löser allt!" /Källa Glassgård, Öland
Toktantens dagbok - Om hästar, hundar och livet i största allmänhetBlomma

Anmäl
2018-10-02 22:17 #1 av: Sjuttan

Min psykiater säger att man numera upptäckt att det är samma sjukdom som depression. Fast man inte har uttalade manier. Det väl därför det verkar vara en ökning.

Anmäl
2018-10-21 12:34 #2 av: 91Marran

Min kollega sa till mig att det är inne att vara bipolär nu enligt hans läkare. Men jag tror att ju mer man pratar öppet om det så blir fler medvetna och söker hjälp.

Anmäl
2018-10-21 16:49 #3 av: Lona

Tror att ni kan ha rätt båda två. 
Kriterierna är ändrade, det är lite "inne" och det är även fler som söker hjälp (och talar öppet om det).
Men jag har även träffat fler än tidigare som blivit feldiagnosticerade och ansetts vara bipo de senaste åren så läkarna är nog rätt pigga på den diagnosen för tillfället. Det där går onekligen i vågor och ibland vore det nog lämpligt att både de som sätter kriterierna och de som använder dem stannar till och tänker ett varv extra.
(På 80-talet så bedömdes till exempel i princip varenda tonårig tjej som jag träffade på BUP - och de var rätt många - ha varit utsatta för incest. Givetvis är det mycket viktigt att sånt kommer fram, men nästan lika viktigt att anklagelserna inte dyker upp automatiskt.)

"Glass löser allt!" /Källa Glassgård, Öland
Toktantens dagbok - Om hästar, hundar och livet i största allmänhetBlomma

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.